Principia (romana)

Comitetele pentru libertate
O miscare a idealurilor

Comitetele pentru libertate sunt o asociatie non-profit, creata cu scopul de a disemina valorile libertatii realizate pe baze culturale si politice. Comitetele pentru libertate cred in idealurile liberalismului, reformei, federalismului si democratiei directe. Principalele obiective sunt de a reuni persoane care au convingeri similare si care doresc sa influenteze zona politica pentru a apara drepturile individuale.

Asociatia are un Comitet de conducere si un Presedinte, autoritati care traseaza principalele orientari pentru activitatile politice si culturale. Asociatia are de asemenea un Comitet executiv ai carui membri sunt alesi prin vot dintre membrii Comitetului de conducere. Suplimentar, asociatia cuprinde si Comitete regionale, care au autonomie de functionare organizandu-si propriile proiecte, avand totodata si legaturi intre ele, la nivel de federatie.

Comitetul de conducere include intelectuali, artisti, jurnalisti, scriitori si specialisti care doresc sa-si dedice o parte a timpului lor liber si sa-si foloseasca numele in mod public pentru a promova idealurile comune. Admiterea in Comitetul de conducere se face doar pe baza de invitatie. Persoanele invitate sa se alature acestui organ beneficiaza de recunoastere in domeniul lor de activitate si sunt active in sustinerea principiilor referitoare la libertate. Presedintele este ales in cadrul Comitetului de conducere si actioneaza ca persoana de contact la nivel international pentru asociatie.

Comitetul executiv este ales in cadrul Adunarii generale dintre membrii Comitetului de conducere. Principala atributie a Comitetului de conducere este sa conduca activitatile practice ale asociatiei. De asemenea, desemneaza presedintele si purtatorul de cuvant, rolul acestora fiind de a promova obiectivele intregii miscari pe parcursul anului.

Comitetele regionale se formeaza spontan, pe baza adeziunii a cel putin 9 membri. Fiecare Comitet regional isi alege un nume, un presedinte si un purtator de cuvant, dar este necesara aprobarea Comitetului executiv. Comitetele regionale au initiative culturale si politice, beneficiaza de autonomie financiara si organizatorica deplina, mentinandu-se in cadrul principiilor promovate de asociatie. Pentru a-si indeplini proiectele, ele pot cere sprijinul Comitetului de conducere sau altor Comitete regionale.
Orice Asociatie poate cere sa fie recunoscuta drept Comitet regional, cu conditia ca obiectivele, activitatile si initiativele sale sa fie compatibile cu cele ale miscarii. Asociatia care solicita admiterea isi poate pastra, in forma initiala, propriul nume si organele stabilite prin statut, cu conditia sa nu apartina nici unui partid politic.
Grupuri de Comitete regionale isi pot alege un reprezentant, ca membru al Comitetului executiv.

Adunarea generala are loc anual. Ordinea de zi include alegerea presedintelui, incetarea activitatii Comitetului executiv, alegeri si determinarea prin vot a orientarilor generale ale miscarii si a initiativelor acesteia.

Obiectivele Comitetelor pentru libertate sunt culturale si politice. Scopul acestora este de a facilita libertatea culturii, de a promova legaturile si coeziunea in actiune, in randul tuturor celor care cred in aceste idealuri, indiferent de afilierea individuala la un partid politic a acestora, respectiv prin sustinerea drepturilor tuturor cetatenilor in alegerea anumitor programe politice si in intocmirea listelor electorale. De asemenea, Comitetele pentru libertate doresc sa incurajeze si sa dezvolte politicieni competenti din punct de vedere profesional, si sa sustina orice reforma care se refera la democratia directa.
Comitetele pentru Libertate lupta impotriva regimurilor autoritare vechi, si totodata a celor noi – ori de cate ori acestea apar.

Traducere din versiunea engleza de Viorica Stefanescu